Fri frakt över 499:-    Snabba leveranser (1-5 arbetsdagar)    Toppenbutik, grym service! 

      90 dagars öppet köp, 49:- frakt                 info@ridersport.se  -  Tel. 0431 - 30 20 40                                    Läs fina omdömen på vår Facebook sida                 

 

                  

Sadelgjordar till din häst

Hos oss på RiderSport hittar du sadelgjordar från välkända varumärken som; Kentucky, Eric Le Tixerant, Mattes, Protector, Lamicell, Kavalkade, Källquist, Stübben med flera. 

Vi har ett stort urval av sadelgjordar och därför stor prisvariation, vilket gör att det finns något för alla plånböcker hos oss. 

De allra populäraste sadelgjordarna hos oss på RiderSport är Erik Le Tixerants elastiska sadelgjord, som finns både till sadlar med långa stroppar (Dressyr- och fälttävlanssadlar) men även till hoppsadlar som oftast har korta stroppar. 

Eftersom gjorden är väldigt elastisk är den även passande för hästar med sadeltvång eftersom den kan kännas “friare” än sadelgjordar utan eller med mindre resår.

Allsidigt sortiment när du ska köpa sadelgjord

Vårt sortiment består också av flera olika modeller: Hoppgjordar med magplatta, dressyrgjordar, neoprengjordar, sadelgjordar med fårskinn för att förhindra skav samt gjordar i olika anatomiska varianter. 

Det för att du ska kunna köpa den sadelgjord som passar din häst bäst!

När det kommer till sadelgjordar för hästar som lätt får skav är det bra att använda sig av en sadelgjord med fårskinn. Fårskinnet hjälper till att minska trycket på skavet samt ligger mjukt mot hästens hud. 

De populäraste sadelgjordarna med fårskinn till hoppning är Kentuckys modeller och de populäraste sadelgjordarna med fårskinn till dressyr kommer från Mattes och finns i flera olika modeller. En riktigt prisvärd sadelgjord med fårskinn är Källquists egna hoppgjord!

Läs mer längst ner på sidan.

Storlek

Färg

Varumärken

 • Produktfiltrering
   Storlek
  • Färg
  • Varumärken
 • Populära produkter i underkategorierna

  Sadelgjordar för alla typer av sadlar och hästar

  Olika typer av hästar behöver olika typer av sadelgjordar, detta kan bero på form av hästen, vilken typ av sadel man tänkt använda sadelgjorden till samt vilken disciplin man rider. På RiderSport hittar du alla typer av sadelgjordar som matchar de krav som du och din häst ställer på er sadelgjord.

  För en häst som normalt inte har några problem med sadelläget såsom skav, att sadeln åker framåt eller bakåt, sadeltvång eller andra komplikationer räcker det oftast med en vanlig rak sadelgjord. 

  De raka sadelgjordarna tillverkas ofta i läder, neopren eller annat passande material. 

  Behöver hästen en gjord med eller utan resår?

  Det kan vara en bra idé att köpa en sadelgjord med resår på en eller båda sidor vid sadelgjordsspännena om hästen varierar lite i vikt under året eller för att sadelgjorden ska vara enklare att spänna vid början av ridpasset. 

  Vill man att sadelgjorden ska sitta mer stabilt kan man istället välja en sadelgjord utan resår vid sadelgjordsspännena.

  En gjord för din dressyrsadel

  Vid dressyr och användandet av dressyrsadel är det vanligt att sadelgjordsstropparna är långa och sticker ut nedanför sadelkåpan. Till denna typ av sadel använder man en kort sadelgjord som oftast kallas för dressyrgjord. 

  Dessa gjordar kommer i flera olika utföranden och hos oss hittar du dem i alla prisklasser. 

  Vi har gjordar för din hoppsadel

  Om du är ute efter en gjord till en hopp- eller allroundsadel så är sadelgjorden ofta längre och spänns fast under sadelkåpan i korta sadelgjordsstroppar.

  Specifikt för hoppning så finns det sadelgjordar med magplatta, även kallad “hopplatta” eller “hoppgjord”. Här på RiderSport hittar du långa sadelgjordar till hopp- och allroundsadlar samt sadelgjordar med magplatta. 

  En stabil gjord för din fälttävlanssadel

  Fälttävlanssadlar har oftast, likt dressyrsadlar, långa sadelgjordsstroppar vilket gör att även här behöver man en kort sadelgjord. 

  Många sadelgjordar till fälttävlan är utrustade med magplatta vid användning av broddar på fälttävlans banorna. På det sättet skyddar man hästens mage då magplattan emot reporna och från broddarna istället.

  Behöver du en sadelgjord med eller utan magplatta till din häst? 

  En sadelgjord med magplatta används för att skydda hästen mot att broddarna tar i magen när hästen drar upp frambenen över hinder, antingen på hopp- eller terrängbanan. Sadelgjordar med magplatta kan vardagligt kallas för “hoppgjordar” eller “hopplattor”. 

  Även om du rider hoppning så är en sadelgjord med magplatta inte nödvändig, då du kommer långt med en sadelgjord utan. 

  Skulle du däremot ha en häst som drar upp frambenen högt över hindren eller hoppar på en hög nivå är sadelgjorden med magplatta nästan nödvändig för att undvika skavsår från hästens hovar och/eller broddar. 

  Magplatta med eller utan fårskinn

  Även sadelgjordar med magplatta finns både med och utan fårskinn beroende på om din häst lätt får skav eller inte. De populäraste märkena på sadelgjordar med magplatta är från Källquist och Kentucky.   

  Är du ute efter en sadelgjord till din dressyrsadel? Isåfall ska du inte välja en med magplatta.

  Anatomiska och tryckfördelande gjordar

  Har du en häst som är känslig vid sadelgjorden eller har du svårt att hitta en sadelgjord som passar? Då ska du titta på en anatomisk eller en elastisk sadelgjord. 

  Anatomiska sadelgjordar är ofta utskurna vid hästens armbågar och har en något till mycket bredare mittdel. Den breddade mittdelen bidrar till rörelsefrihet, tryckfördelning och lättare andning för hästen under tiden den bär en sadel. 

  I många fall kan en anatomisk sadelgjord även hjälpa till vid besvär med sadeltvång då de oftast även fördelar trycket från sadelgjorden jämnt över ytan som ligger mot hästens mage.

  Ska man köpa med eller utan fårskinnsludd? 

  Här på RiderSport hittar du sadelgjordar både med och utan fårskinnsludd. Vi erbjuder även lösa fårskinnsludd som går att använda på vissa sadelgjordar.

  Om din häst lätt får skav av sadelgjorden kan du välja att köpa en gjord med fårskinnsludd för att förhindra skavet. Det bästa är att vara ute i god tid och jobba förebyggande mot skavet.

  Du kan använda fårskinnsludd redan innan hästen börjar få skav om du vet med dig att din häst brukar få problem med skav i området runt sadelgjorden. 

  Här på RiderSport kan du köpa sadelgjordar i modeller med eller utan fårskinnsludd oavsett om du är ute efter en lång eller kort sadelgjord och kanske en med magplatta?

  Vissa av våra sadelgjordar med fårskinn är gjorda i äkta fårskinn till exempel gjordar från Mattes, medan andra gjordar är med artificiellt fårskinn som till exempel Kentuckys. 

  Ta hand om dina sadelgjordar och förläng livslängden

  Genom att hålla efter dina sadelgjordar så förlänger du livslängden och förhindrar att materialet åldras och/eller slits. 

  En gjord som tas om hand håller väldigt länge och därför slipper du köpa ny så ofta, om det inte skulle vara att sadelgjorden inte längre passar eftersom du då måste köpa en ny. 

  Sadelgjordar tillverkade av neopren eller annan syntet går oftast att tvätta i tvättmaskinen, läs alltid tvättråden på produkten. 

  Vid en daglig användning kan det vara bra att borsta av hårstrån som fastnat från hästen eller torka av med en fuktig trasa om sadelgjorden skulle blivit väldigt svettig. 

  Lädervård vid daglig användning

  Sadelgjordar i läder bör vid daglig användning torkas av efter svettiga eller blöta ridpass. 

  Om sadelgjorden är extra smutsig eller svettig kan det vara bra att använda an sadeltvål när man torkar av sadelgjorden. 

  Med sadelgjordar i läder bör man också regelbundet återfukta lädret för att behålla läder smidigt och förlänga livslängd. 

  Då smörjer man först gjorden med en sadeltvål, torkar av överblivet lödder och när lädret torkat smörjer man in det med ett läderbalsam för att återfukta. Detta bör göras ca 1 gång i veckan eller efter behov. 

  Om sadelgjorden inte blivit använd på ett tag och därför är extra torr kan man också använda en läderolja för ännu en djupare återfuktning av lädret. 

  Rengöring av ditt fårskinn 

  Om din gjord har ett fårskinnsludd ska du se till att hålla fårskinnet rent från smuts och damm, både för att förlänga fårskinnets livslängd men också för att minska risken för skav på din häst.

  Man kan till exempel enkelt borsta av luddet om det blivit grusigt eller smutsigt. 

  Det är viktigt att låta fårskinnsluddet torka ordentligt innan man använder sadelgjorden igen när det blivit smutsigt eller svettigt. 

  Låter man inte svett och fukt torka så byggs det upp i fårskinnet och kan höja risken för skav. 

  Dessutom försämrar rester av svett och fukt kvalitén på fårskinnet om det inte får torka mellan användningarna.

  Vissa sadelgjordar har avtagbart fårskinn som går att tvätta antingen i tvättmaskin eller handtvätt. Var noga med att läsa tvättrådet på varje enskild produkt.

  Hitta en sadelgjord med eller utan magplatta till din hopphäst 

  Om du har en hoppsadel behöver du oftast en sadelgjord som är lång och som spänns fast under kåporna på din sadel. 

  Är din häst lite känslig för tryck under av sadelgjorden? Isåfall ska du köpa en anatomisk sadelgjord eller hopplatta och gärna som har resår och gör den elastisk vid spännena. 

  Sadelgjordar i olika modeller och passformar

  När du ska köpa en sadelgjord till din hoppsadel så finns det både raka, svängda och anatomiska modeller, med eller utan fårskinn så att du ska hitta den gjord som passar bäst efter det behov du har. 

  Vid val av hopplatta finns det flera faktorer att ta hänsyn till. Det kan vara budget, storlek, färg, passform och storlek av själva magplattan. 

  Hos oss på RiderSport hittar du sadelgjordar med hopplatta i flera olika prisklasser och i många utföranden - allt för att du ska hitta något som passar både dig och din häst.

  Olika typer av sadelgjordar till dressyrsadel

  När du ska välja en sadelgjord till din dressyrsadel finns det en del saker att ta hänsyn till. Behöver du en med eller utan fårskinn? Finns det någon anledning att köpa en anatomisk dressyr sadelgjord eller nöjer sig din häst med en rak sadelgjord? Om din häst har problem med sadeltvång kanske du ska köpa en riktigt elastisk sadelgjord?

  Vikten av en sadelgjord i rätt längd

  När det kommer till storleken så ska dressyrgjorden varken vara för lång eller för kort. Vid vissa modeller av anatomiska dressyr sadelgjordar behöver man en något längre sadelgjord för att utskärningen för hästens armbåge ska hamna på rätt ställe och tillåta hästen till mer rörelse. 

  Om du köper en riktigt elastisk dressyrgjord kan du behöva gå ner en storlek för att sadelgjorden inte ska bli för lång när du väl spänner fast den och man utnyttjar all elasticitet som finns i den.

  Drift & produktion: Wikinggruppen

  Produkten har blivit tillagd i varukorgen