Fri frakt över 499:-    Snabba leveranser (1-5 arbetsdagar)    Toppenbutik, grym service! 

      90 dagars öppet köp, 49:- frakt                 info@ridersport.se  -  Tel. 0431 - 30 20 40                                    Läs fina omdömen på vår Facebook sida                 

 

                  

Tömkörning & Longering

Hos oss hittar du flera produkter för att tömkörning och longering ska gå så smidigt som möjligt. Att ha en bra lina eller töm kanske känns som en självklarhet. Det kan dock vara individuellt vad man önskar från dessa. Till exempel finns de i olika längder och färger för att passa olika behov och önskemål. Du hittar även longergjord och tömkörningsgjord att fästa linan respektive tömmen i, samt rockard/vagn till tömkörningen i vårt sortiment. Att ha ett bra träns är också något som rekommenderas. Det finns vissa hjälptyglar, även kallad inspänningstyglar, att använda vid longering om behovet finns. Ett longeringssystem kan också vara värt att köpa in. Det fyller funktionen att hästen inte lägger alltför mycket vikt på sin framdel, genom att den får hjälp med att trampa in under sig mer bak.

Storlek

Färg

Varumärken

 • Produktfiltrering
   Storlek
  • Färg
  • Varumärken
 • Varför ska man då tömköra och/eller longera?

  Att longera och tömköra kan ha fler än en funktion. Om du ska hantera en häst som inte är inriden, så är en bra start att börja med att vänja dem vid en töm eller lina. Även för en inriden häst som är van att ridas, så är det ett jättebra komplement till hästens vanliga träning. En tredje fördel är att hästen kan motioneras utan en ryttare på ryggen, exempelvis om hästen har ont i ryggen eller skav. Ytterligare en funktion vid longering är att du kan upptäcka eventuella störningar i rörelsemönstret, eftersom du får en bra överblick av hästen från sidan. Det är dock viktigt att hantera tömkörning och longering på ett bra sätt, så att det blir ett positivt arbete för hästens utveckling.

  Det finns också något som kallas inspänning, vilket är särskilt bra att göra för att hjälpa hästen att hitta rätt form och balans under passet. Tänk dock på att göra det i två steg med en ung eller känslig häst. Du riskerar annars att skapa en känsla av panik hos hästen, vilket såklart är något som du vill undvika att göra. Något annat som är viktigt är att hästen inte känner ett tvång inför att göra något. Om hästen blir spänd så är det bäst att lösgöra den.

  Det är lättare att rama in hästen genom tömkörning. Det ger dig möjligheten att reglera både inner- och yttersidan hos hästen samt att genomföra rörelser på både rakt och böjt spår. En skillnad mellan tömkörning och longering är att longering är lite lättare, eftersom det behövs mer träning för att kunna tömköra korrekt. Det är också viktigt att ha rätt känsla i tömkörningen. Det beror på att hästen påverkas mer av en töm än en lina.

  Det är att föredra att hålla till i en inhägnad arena som ett i ett ridhus eller på en ridbana när du longerar. Tänk också på att hästen inte ska kunna halka och skada sig på underlaget. Passet bör vara en lagom lång tid och se till att byta varv då och då. Det är en fördel att använda handskar för att få ett bra grepp när du håller i linan och det minskar också risken för att få ont i handflatan om linan är i ett lite mindre mjukt material. Du ska aldrig använda en piska för att slå hästen utan enbart eventuellt för att förtydliga muntliga kommandon. Se till att hästen inte kan trampa på tränsets tyglar och vira aldrig linan runt handen!

  Drift & produktion: Wikinggruppen

  Produkten har blivit tillagd i varukorgen