Fri frakt över 499:-    Snabba leveranser (1-5 arbetsdagar)    Toppenbutik, grym service! 

      90 dagars öppet köp, 49:- frakt                 info@ridersport.se  -  Tel. 0431 - 30 20 40                                    Läs fina omdömen på vår Facebook sida                 

 

                  

HITTA RÄTT BETT FÖR DIN HÄST!

HÄR HITTAR DU RIDERSPORTS PRODUKTSIDA FÖR "BETT TILL HÄST"!

Så här väljer du rätt bettstorlek 

Storlek = bredden mellan bettringarna.

Tjocklek = mäts precis innanför bettringen.

Måtten anges i millimeter.

Bett till häst - vägledning 

Rent generellt bör strävan vara att använda det mildaste bettet man kan. Ju slätare ett bett till häst är desto mildare brukar det vara. Ett delat tränsbett brukar anses som det mildaste bettet eftersom hästen kan mildra effekten genom att trycka bettet uppåt med tungan. Är bettet av gummi el. dyl. ger det en mjukare känsla än stål. Kom ihåg att det som till sist avgör hur skarpt ett bett blir är den hand som håller i tygeln!

 

Delat tränsbett 

Delat tränsbett med rörliga ringar är det vanligaste och mildaste bettet.

 

2-delat bett

Tvådelat har en länk i mitten, alltså delat i två delar. Då bettet bara har en länk, blir den ena delen lite längre än den andra. Därför kan det vara bra att vända på bettet ibland så att den längre delen inte alltid är på samma sida. Tvådelade bett är mycket vanliga.

3-delat bett

Tredelat har två länkar, alltså delat i tre delar. Ett tredelat bett anses mildare än ett tvådelat då det har fler brytpunkter. Bettet löper mindre risk att klämma hästen i tungan eller orsaka obehag när det viker sig. Tredelade bett är symmetriska. Tredelade bett var tidigare inte så vanligt men har på senare tid varit på stor frammarsch. 

Eggbett ridersport

Eggbett 

Eggbett är också ett av de mildaste betten. Bettet har ovala ringar som oftast är fasta, finns i både 2-delade och 3-delade varianter.

 

D-ringsbett 

D-ringsbett eller galoppbett, ger viss hävstångseffekt, vilket kan vara bra om hästen pullar. Bettet nyper inte hästen och det  finns i både 2-delade och 3-delade varianter.

Stångbett 

Stångbett har hävstänger som förstärker bettets inverkan vid ett tygeltag. De är också försedda med kindkedja som verkar genom att pressa hästens underkäke mellan kedjan och själva bettet. Ju tunnare bett, längre skänklar och högre tungfrihet, desto skarpare bett.

Kimblewickbett 

Kimblewickbett, en stång som verkar i gomtaket men ger rörelsefrihet åt tungan. Denna bettmodell ger möjlighet att variera hävstångseffekten. Portalen ger viss tungfrihet.

 

Hackamore 

Huvudlag utan bett, för hästar med så känslig mun att de inte kan ha bett. Verkar mycket kraftigt på nosen. Bör absolut inte användas av nybörjare. Det har stor hävstångseffekt. Används på mycket skarpa hästar eller då hästen inte kan ha bett i munnen.

Kandar 

Vid ridning på kandar betslar man med två bett, stång och bridong, och man har en tygel till varje bett. Kandar används i Sverige endast på hästar på dressyrtävlingar och då särskilt på högre tävlingsnivåer.

Bridongen

Bridongen liknar ett vanligt tränsbett men är tunnare, bettet smalare än vanliga tränsbett eftersom en häst som rids på kandar ska få plats med två bett i munnen. Bridongbett finns både i två- och tredelade varianter.

Gag 

Består av ett bett och ett sidostycke som löper genom hål i bettringarna. Tygeln fästes i sidostyckets ring. När man tar i tyglarna lyfts bettet något och ett tryck på nacken, liknande det chambonen utövar, uppstår. En gag kan fungera bra på hästar som går med högt huvud och inte vill ta stöd på bettet.

Hur provar du ut rätt storlek på bettet?

1. Tränsa hästen! 

2. Sänk/ höj sidostyckena så att bettet ligger i kontakt med mungipan utan att tryckas uppåt/ inåt mot kindtänderna. Detta kallar vi bettets viloläge. En "bekväm" position av bettet när du inte gör ett tygeltag. 

3. Stå framför hästen och med vänster hand placera bettringen intill mungipan utan glapp. 

4. Med andra handen, sträck bettet över tungan så att det ligger rakt i munnen. Gör det som ett mycket löst tygeltag. 

5. Se hur mycket som kommer ut av bettet på denna sidan. Detta är ett överskott som besvärar och skadar hästen vid ridning.

6. Mängden överskott i mm eller cm är det du ska dra ifrån när du väljer ett nytt bett till din häst.

7. Om bettringarna sjunker in i mungiporna är bettet för litet.

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen